Koray BAŞ CV
04 Aralık 2020

Doç Dr K. Koray Baş, F.E.B.S./ MIS

Fellow of the European Board of Surgery / Minimally Invasive Surgery

Genel Cerrahi Eğitim Görevlisi

 

1977 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2000 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı aldı. 2006 yılında İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanı aldı.

 

Haziran 2004-Haziran 2005 arasında klinik araştırmacı olarak kabul edildiği A.B.D. Saint Louis Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Departmanı'nda Prof. Dr. Frank Johnson ile kanser cerrahisi üzerine research fellow olarak çalıştı.

 

Bu süre zarfında Chicago' da yapılan A.B.D. Tıp Lisansı Klinik Sınavı/ US-MLE Clinical Skills 'i başarıyla geçti.

 

Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 2006-2008 yılları arasında Yozgat Yerköy Devlet Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı. Bu süre zarfında ameliyathane ve cerrahi servislerin yenilenmesi, cerrahi endoskopi ünitesinin kurulması ve yönetilmesi görevlerini üstlendi. İl genelinde ilk kez uygulanan gastrointestinal sistem video-endoskopi ve laparoskopik ameliyatları bu ilçe hastanesine kazandırdı.

 

2008-2009 yıllarında Prof. Dr. Yaman Tokat yönetiminde, organ nakli alanında dünyanın önde gelen merkezlerinden biri olan İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nde karaciğer, böbrek ve pankreas nakli eğitimi aldı ve bu alanda bilimsel çalışmalarda bulundu.

2009-2010 yılları arasında Şırnak Asker Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı ve uçan ambulans hekimi olarak vatani görevini yerine getirdi.

2010 yılında dönemin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan Kuzey tarafından eğitim dili İngilizce olan KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kurucu Öğretim Üyesi olarak görevlendirildi... Tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimleri ile birlikte üniversite hastanesinin ameliyathaneleri, servisleri ve yoğun bakım ünitelerinin kurulmasında ve idaresinde görev aldı. Bu süreçte Tıp Fakültesi başta olmak üzere Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakülteleri'nde İngilizce ve Türkçe lisans dersleri verdi. 

 

27 Temmuz 2012 tarihinde; eser inceleme ve sözlü sınav aşamaları ile KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından verilen KKTC'nin ilk tıp doçenti unvanına haiz oldu ve Genel Cerrahi Doçentlik Diploması dönemin YÖDAK başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak tarafından kendisine takdim edildi.

 

KKTC Sağlık Bakanlığı 55/1991 sayılı yasa uyarınca ülkedeki ilk Organ Nakli Merkezi'nin 30.11.2012'de ruhsatlandırılması ve kurulmasında görev aldı, kurucu başkanlığını yürüttü.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Dergisi'nin yayın hayatına başlamasında görev alarak cerrahi bilimler editörlüğü görevinde bulundu.

 

2012 yılında A.B.D. Cleveland Clinic'te Dr. Feza Remzi ve Dr. Eren Berber ile kolon, rektum, adrenal bez ve karaciğerin laparoskopik ve robotik cerrahi uygulamaları üzerine çalıştı.

 

1 Eylül 2015 tarihinde T.C. Yükseköğretim Kurulu Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafınca yürütülen eser inceleme ve sözlü sınav aşamaları sonucu ülkesinde de Genel Cerrahi Doçenti unvan ve yetkisine haiz oldu.

Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi üst gastrointestinal sistem biriminde Prof. Dr. Koray Atila ile obezite ve metabolik cerrahi üzerine klinik fellow olarak çalıştı. Bu süre zarfında Pof. Dr. Seymen Bora ile özofagus ve mide kanseri üzerine de çalışmalarda bulundu.

2016 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı Başasistanlık Sınavı'nı kazanarak S.B.Ü. İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde klinik eğitici olarak göreve başladı. Prof. Dr. Engin Ok ile birlikte Meme ve Endokrin Cerrahisi Birimi'nin kurulmasında görev aldı ve onko-plastik meme cerrahisi ile minimal invazif endokrin cerrahisi gibi güncel cerrahi uygulamalar üzerinde çalıştı.

 

2017 yılında S.B.Ü. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniği Sorumlu Hekimi olarak geçici görevde bulundu.

  

Kariyeri süresince; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. 'da Prof. Dr. Cavit Avcı ve Prof. Dr. Levent Avtan ile ileri laparoskopi uygulamaları, Prof. Dr. Sümer Yamaner ile girişimsel cerrahi endoskopi, Prof. Dr. Dursun Buğra ile laparoskopik kolon cerrahisi, Prof. Dr. Vahit Özmen ile meme kanseri, İstanbul Dr. Sadi Konuk Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof. Dr. Halil Alış ile ERCP, girişimsel cerrahi endoskopi, ileri laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi, İstanbul Alman Hastanesi'nde Prof. Dr. Mete Düren ile minimal invazif tiroid ve paratiroid cerrahisi, Ankara Gülhane Tıp Akademisi' nde Prof. Dr. Turgut Tufan ve Prof. Dr. Emin Ersoy ile hayvanlar üzerinde ileri laparoskopi çalışmaları, İstanbul Kasımpaşa Asker Hastanesi'nde Op. Dr. Şerafettin Özer ile laparoskopik fıtık cerrahisi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Mustafa Taşkın ve Prof. Dr. Kağan Zengin ile metabolik cerrahi, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Koray Atila ile bariatrik cerrahi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Özer Makay ile robotik adrenal bez cerrahisi gibi özellikli minimal invazif cerrahi uygulamalar üzerinde çalışmalarda bulundu.

 

SAGES (The Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons)EAES (European Association for Endoscopic Surgery) ile Türk Cerrahi Derneği üyesi olup; bir çok ulusal ve uluslar arası bilimsel dergide editörlük ve hakemlik görevlerini sürdürmektedir.

 

2019 yılında özel ilgi alanı olan "Minimal İnvaziv Cerrahi" alanında; Avrupa Tıp Uzmanları Birliği'nde (UEMS) ülkemizi ilk kez temsil eden ve Avrupa Cerrahi Bilim Kurulu Akademik Üyeliği (F.E.B.S. Fellow of the European Board of Surgery / Minimally Invasive Surgery) board diplomasını alarak bu alanda ülkemizin adını tüm dünyaya duyuran ilk cerrah olmuştur. Aynı zamanda birliğin şimdiye kadar bu diplomaya layık gördüğü ülkemiz adına halen tek, tüm dünyada ise 23 cerrahtan biri olmayı başarmıştır.

  

Özel ilgi ve çalışma alanı; amacı hastaya en az cerrahi travma ile en erken iyileşme olanağı sağlamak olan ve topluca "Minimal İnvazif Cerrahi" yöntemler olarak adlandırılan "Laparoskopik, Robotik ve Girişimsel Cerrahi Endoskopik" ekipmanları uygun olan her hasta ve hastalık için kullanmak ve bu yöntemlerin daha da geliştirilebilmesi için AR-GE çalışmalarında bulunmaktır.

 

Ayrıca "Sanal Gerçeklik (Virtual Reality), Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Yapay Zeka Destekli Simulasyon Sistemleri ile Tıp ve Uzmanlık Eğitimi" konusunda ülkemizdeki az sayıda bilgi ve deneyime sahip klinisyenlerden biri olarak bu alandaki öncü çalışmalara katkıda bulunmaktadır. 

 

Cerrahi klinik uygulamalarında;

- Kolon ve rektum kanseri, ülseratif kolit gibi tüm alt gastrointestinal sistem cerrahileri

- Transanal yolla karından kesi yapmadan uygulanan rektum cerrahileri (TEM/ TAMIS)

- Mide, ince bağırsak hastalıkları ve kanserleri gibi tüm üst sindirim sistemi cerrahileri

-  Mide fıtığı (gastro-özofagial reflü) ameliyatları

-  Şişmanlık hastalığında, hastaya göre seçilen, farklı obezite ameliyatı yöntemleri

- Karaciğer rezeksiyonları ile ana safra yolları ve safra kesesi ameliyatlarında video  koledokoskopi eşliğinde cerrahi

- Adrenal bez, pankreas ve dalak hastalıkları cerrahisi

- Böbrek nakli donör ameliyatlarda böbreğin laparoskopik olarak alınması

- Ciltte iz bırakmayan, ağız içinden girilerek uygulanan Tiroid ve Paratiroid (TOETVA / TOEPVA) cerrahileri         

- Her tür karın duvarı fıtığı (herni) hastalığı; Kasık, göbek, karın bölgesi, tekrar eden fıtıklar, ameliyat sonrası gelişen kesi yeri fıtığı, diyafram fıtığı ameliyatları (TEP, TAPP, IPOM)

- Girişimsel cerrahi fleksible endoskopi eşliğinde cerrahi müdahaleler (ESD, EMR), mide ve bağırsak içi stent (SEMS) yerleştirilmesi, beslenme amacıyla mideye beslenme tüpü takılması (P.E.G.) ve sindirim sistemi ameliyatları sırasında eş zamanlı endoskopi kullanımı gibi geniş bir yelpazede yer alan bir çok cerrahi prosedürü, çok küçük deliklerden hatta uygun hastalarda ciltte iz bırakmadan, Laparoskopik, Robotik ve Girişimsel Cerrahi Endoskopik yöntemler eşliğinde başarıyla gerçekleştirmektedir.

 

Doç Dr K. Koray Baş, halen SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik, akademik ve eğitici çalışmalarına devam etmektedir.