Hepatit Günü Farkındalık Duyurusu
23 Temmuz 2018

28 TEMMUZ  DÜNYA HEPATİT FARKINDALIK GÜNÜ

Günümüzde viral hepatitler (bulaşıcı sarılık hastalıkları) hem ülkemizde hem de dünyada halen ciddi halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Özellikle hepatit B ve hepatit C (B ve C tipi sarılık) mikropları uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için bu hastalıklardan korunmak oldukça önemlidir.B tipi sarılık  hastalık mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazısı kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık kazanır ama bir kısmında da hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerin de bir kısmında zaman içinde müzmin (kronik) karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski daha fazladır.

Dünya genelinde insanların bu konuya dikkatini çekebilmek için son birkaç yıldır “Dünya Hepatit Farkındalık” günü kutlanmaktadır. Bu tarihin seçilme nedeni hepatit B virüsünü keşfeden bilim adamı  BaruchBlumberg’in doğum günü olması nedeniyledir. Dünya Hepatit Günü vesilesiyle gerek toplumdaki bireylerde gerekse  sağlık çalışanları arasında  viral  hepatitlere ilişkin farkındalığın oluşturulması ve konuya dikkat çekilmesi, hepatitlerin bulaşma yollarının ve hepatitleri önleme, korunma ve tedavi konularının  ele alınması planlanmaktadır.

BİZİM HASTANEMİZDE  BU KAPSAMDA 24-27 TEMMUZ 2018 TARİHLERİ ARASINDA HASTANEMİZİN KONFERANS SALONUNDA KATILIMIN FAZLA OLABİLMESİ İÇİN HER GÜN  DEĞİŞİK GÜNLER VE SAATLERDE OLMAK ÜZERE  HEPATİTLERLE (BULAŞICI SARILIK HASTALIKLARI) İLGİLİ TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.

Hepatit B (B tipi sarılık) ve  hepatit C (C tipi sarılık)  hastalıklarınınbaşlıcabulaşmayollarışunlardır:

*Kanvediğervücutsıvılarıylabulaşma

*Cinselilişki

*Hepatittaşıyıcıgebedenbebeğinebulaşma

*Deribütünlüğününbozulduğudurumlarda(kesik-açıkyaravb) hepatitmikrobununbulaşması

B ve C tipi sarılık  mikroplarındankorunmakiçindikkatedilmesigerekenkurallarşunlardır ;

Traş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınınız.

Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunuz.

Berbere gittiğinizde temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunuz.

Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanınız

Yasadışı ilaç ve uyuşturucu kullanmayınız, iğne ve şırınga kullanımında dikkatli olunuz.

Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemlerle gerçekleştiriniz.

Eğer gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırınız

Ailenizde (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarınızda) sarılık hastası, siroz veya hepatite bağlı gelişen kanser hastası varsa mutlaka test yaptırınız

Bir kişide B tipi veya C tipi sarılık hastalığı olup olmadığını anlamanın tek yolu kan tetkiki yapılmasıdır.

B tipi sarılık hastalığını önlemenin en iyi ve en kolay yoluHepatit B aşısı yapılmasıdır.  B tipi sarılık mikrobu ile karşılaşmadan önce toplam üç doz aşı yaptırırsanız hayat boyu B tipi sarılık olmama şansına kavuşursunuz.Hepatit B hastalığından 0.-1.ve 6.aylarda yapılan toplam üç aşı ile korunmak  mümkündür.  Ama mikrobu  önceden alıp taşıyıcı kaldıysanız  aşı sizi hastalanmaktan  korumayacaktır.

Ülkemizde 1998 yılından beri her yeni doğan bebek ücretsiz olarak sağlık ocaklarında-Aile hekimlerinde ve doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılanmaktadır.   Ailesinde hepatit hastası olan kişilere ve birçok riskli kişiye de  hepatit B aşısı  Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca risk grubu kapsamında taşıyıcı kişilerin yakın aile bireylerinin aşıları da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Lütfen bu imkanlardan yararlanın.

C tipi sarılıktan korunmak için henüz bir aşı yoktur.

Siz de  B tipi sarılık hastası olmamak için;

Test yaptırınve sarılık olup olmadığınızı öğrenin

Sarılıklardan  korunma yollarını öğrenipKorunun,

Eğer sarılık hastası iseniz takiplere gidin ve gerekiyorsa Tedavi olun,

Hepatit B olmamak için  Aşılanın